Fulöl eller finöl?

PREMIÄR FÖR VÅR GÄSTBLOGGARE; ÖLGURUN GAMBRINUS!

Svenskar (och övriga Nordbor) har under de senaste decennierna fokuserat på billig öl och endast öl av den lättdruckna lagerölstypen med ett skum som mest påminner om diskvatten. På krogen beställs en stor stark - mest öl och alkohol för pengarna. Under inköpsresor till Danmark och Tyskland köps mängder av billig öl pastöriserad och filtrerad öl utan någon speciell karaktär eller smakupplevelse.

Så klart har vår alkoholpolitik och höga skatter bidragit till denna trista ölkultur. Är det då bättre i andra länder? Naturligtvis! I ölländer som Tyskland, Belgien, och Tjeckien dricks det välbrygd öl med smak och fräscht skum och flera olika typer av öl som passar till olika maträtter och vid olika tillfälle.

Är den svenskt öl så dålig? När jag klagar på den svenska ölen så avser jag den tråkiga ”main stream” typen där Pripps Blå som länge var flaggskeppet och det mest sålda ölet i Sverige. Men nu har en hel del svenskar fått upp ögonen och Pripps Blå säljs nu som en lågpris öl på Systembolaget!

Vad har då hänt i den Svenska ölvärlden? Jo vi liksom Danskarna har blivit inspirerade av de Amerikanska mikrobryggerierna! Den Amerikanska Microbreweryvågen startades 1976 och nu finns upp emot 1500 små bryggerier som tvärtemot sina stora konkurrenter Budweiser, Milller mfl gör utmärkta öl som görs på bra råvaror och får jäsa och lagras i lugn och ro. Bryggarna experimenterar vilt. Många av ölen är av ale-typ och är rikligt humlade med de Amerikanska humlesorterna Cascades, Chinook, Centennial m.fl. som ger en härlig beska och annorlunda smaker i ölet. Exempel på goda amerikanska ale som finns på systembolaget är Red Seale Ale och Liberty Ale. Men en av de absolute härligaste Amerikanarna är Maharaja India Pale Ale från Avery Brewing i Colorado. Maharajan är intensiv och mäktig med en lång härlig humle efterbeska som känns i käkarna. Skulle ni springa på Maharajan i någon av Köpenhamns ölbutiker så köp och njut!

Många av Sveriges småbryggerier har anammat Amerikanarnas sätt att experimentera och lägga sig vinn om att göra bra öl i premium klassen. På systembolaget och många pubar med bättre ölsortiment kan man nu få tag på svensk öl som är högsta internationella klass!

Några duktiga svenska bryggerier att nämna är ;

- Dugges i Mölndal med öl som Avenyn Ale, Johannas Bästa, Bältesspännaren mfl. Om ni kommer över dessa godbitar så köp a smaka!!
- Jämtlands Bryggeri i Östersund med President, Postiljon, Pilgrim, Hell mfl, köp och prova!
- Nils Oscar Company AB I Nyköping med en mängd goda öl som Kalasöl, India Ale, Pils , Farm Ale , köp och prova!
- Oppigårds med Golden Ale, Oppigårds Slåtteröl mfl, köp och prova!
- Närke Kulturbryggeri med Humlekungen av svensk öl; Närke slättöl en humlestygg Pale Ale som måste provas! Finns dock ännu så länge endast tillgänglig i Mälardalen! (Systembolaget begränsar ölutvecklingen, ett monopol som prioriterar volymöl borde vara straffbart!)

Alltså, drick bra svensk öl och beställ aldrig mer en ”stor stark”!

// Gambrinus

Gambrinus är gästbloggare här på Svärmorsdrömmar. Han kommer att återkomma med djupdykningar i ölkulturen med ojämna mellanrum. Pseudonymen Gambrinus kommer från den flamländska sagokonungen Gambrinus, vilken enligt legenden ska ha uppfunnit ölet.

2 kommentarer:

svarmorsdrommar sa...

Välkommen till Svärmorsdrömmar Gambrinus!

Den starka debuten bådar gott!

Svärmorsdrömmar, bästa ölbloggen i Sverige?

// Julius

Anonym sa...

Var blev Nynäshamns Ångbryggeri av???

/Pickla Pilsus