Öl på julbordet

Julöl, Winter Ale eller Pilsner?

Traditionen att brygga och dricka ett speciellt julöl har funnits ända sedan Vikingatiden. På den tiden var det mycket mystik runt både bryggningen och festandet och det dracks stora mängder av mjöd och öl.

Även på 1800-talets början då brännvinsdrickandet bredde ut sig i Sverige så höll sig öl traditionerna starka och då inte minst julölet. Julölen bryggdes på lika delar råg och kornmalt som gav en kryddig smak till det söta ölet. Den svenska julölen utvecklades sedan till ett honungssöt öl med smaker av russin och vörtbröd. På senare år har de nydanande mikrobryggerierna tagit influenser av brittiska och amerikanska Winter Ale och vi har fått ett bra utbud av vintervärmare som inte bara hör julen till utan hela den mörka och kalla perioden av året.

Men dessa speciella jul och vinterbrygder till trots så bör julbordet startas med en pilsner eller en fyllig lager som är ett utmärkt sällskap till sillen och snapsen.

När vi så kommer in på charkiturierna och de varma rätterna är det dags att plocka fram de specilla julbrygderna. Årets julöl innehåller hela palletten den gamla tråkiga svenska julölen, väl balanserade lagom goda jul och vinter-öl och de riktigt spännande alen där bryggarna tagit ut svängarna. Om vi lägger de tråkiga och lagom-ölen åt sidan kan Jämtlands Julöl, Nils Oscar Kalasjulöl och Nynäshamns Mysingen Mid-vinterbrygd rekomenderas Om du föredrar en öl med mindre julsmak så prova Oppigårds Winter Ale, Fullers Old Winter Ale eller Youngs Winter Warmer. Dessa lite beskare öl passar bra ihop med den lite fetare maten men kan med fördel drickas hela vintern ihop med kraftig mat eller som sällskap till en god bok en kall vinterdag.

Till risgrynsgröten eller en god julcheddar så tycker jag att Corsendonk Christmas Ale med härligt kryddig doft av humle och pommerans sitter som e smäck!

Andra julöl som man bör ta vid sidan av julbordet då de är mycket kraftiga i smaken är Anchors julöl, God jul och Underlig jul från Nøgne Ø i Norge samt Shepherd Neame Christmas Ale. Utmärkta öl till en bit chocklad, varför inte till en julkaka, nötter eller frukt eller på tu man hand I stället för jul cognacen?

// Gambrinus

Gambrinus är gästbloggare här på Svärmorsdrömmar. Han kommer att återkomma med djupdykningar i ölkulturen med ojämna mellanrum. Pseudonymen Gambrinus kommer från den flamländska sagokonungen Gambrinus, vilken enligt legenden ska ha uppfunnit ölet.

Inga kommentarer: