Ett intressant upplägg

För ett par dagar sedan kom jag över Aftonbladets Sportmagasin. Jag brukar inte läsa bladets utgåvor av politiska skäl men jag fastnade för ett intressant reportage om den tyska handbollsklubben THW Kiel som har en hel drös med svenska lirare. De berättade om denna, i handbollssammanhang, stora klubb som valt ett lite annorlunda upplägg för att bygga lagkänsla och få disciplin på sina spelare. Alla spelare ansvarar själv för sin utrustning och har personligt ansvar för vars en träningsboll. En spelare har hand om att det finns pålägg när de äter gemensam frukost, en annan ansvarar för att en viss del av materialet kommer med på bortamatcher osv. Klubben har definitivt resurser för att anställa folk till att utföra dessa sysslor men har valt en annorlunda väg. Skulle spelarna inte utföra sin uppgift så som bestämt utdelas böter. Enligt lagets kapten, Stefan Lövgren, fungerar detta system helt förträffligt.
Jag kan inte låta bli att fascinerad. Är helt övertygad om att även svenska klubbar borde testa detta.

Svenska grabbar som kommer fram till A-laget är ofta totalt bortskämda och avskärmade från det riktiga samhället. Som ungdomsspelare i tex Malmö FF eller Malmö Redhawks går man i skolan ett par timmar om dagen, tränar två gånger om dagen. Klubben fixar en lägenhet om det önskas/behövs. Skolan struntar naturligtvis de flesta i. Malmö FFs snack om hur viktigt det är att skolan tas på allvar är bara trams. Det handlar om att man inte får skolka eller bete sig illa. Ett exempel är Zlatan. Hans framfart på borgarskolan ledde inte till några avstängningar från fotbollen. I omklädningsrummet hittar spolingarna nytvättad utrustning som de på sin höjd behöver kasta i en korg efter träningen. Matlagning är inget som man behöver läras sig. Varje dag serveras mat i klubbens regi. I MFFs fall har det gått så långt att det finns en kille som kör runt o hämtar killarna varje morgon, kör dem till ett dukat frukostbord och sen rullar det på. Vad blir det av dessa människor som bara behöver slita och ta i när det kommer till det de tycker är det roligaste som finns ¬– hockey eller fotboll?

Det vi får fram är människor som saknar verklighetsförankring. Bortskämda och omogna. Det är inte det minsta konstigt att de inte inser att de åtminstone ska ge 150% på planen. Om nu klubbarna ska va så förbannat ansvarstagande. Ta då ansvar för att killarna växer upp till män som kan ta hand som själv och som förstår vad disciplin och jävlar anamma betyder.

// Julius

Inga kommentarer: